Sportpszichológia

PÁRBAJOK PSZICHOLÓGIAI KÖZPONT

„Most nagyon figyelj!” – hallhatjuk gyakran a sportolót a pálya mellől bíztató edzőt (rosszabb esetben a szülőt) valamilyen sportesemény kritikus pillanata előtt.

„Rendben, de hogyan csináljam?” – fogalmazódik meg sokszor a kérdés a sportoló fejében, az összpontosítás és vele együtt a kiváló teljesítmény sajnos nem hívható elő egyetlen parancsszóra.

A sportpszichológiának a pszichológia egyik önálló ágazataként az a célja, hogy segítse a sportolót képességei kihasználásában – egy bizonyos szinten túl már nem a fizikális felkészültség, hanem a fej lehet a kulcs a kívánt cél eléréséhez.

A sportpszichológus eszköztára rendkívül változatos, ha a sportoló mentális felkészítéséről van szó. A relaxációs- és légzéstechnikák, az imaginációs technikák és a kognitív módszerek egyéntől függően képesek segíteni a sportolót abban, hogy a lehető legjobb mentális állapotban teljesítse az előtte álló kihívást – hogy csak néhányat említsünk a sportpszichológiai munka során használt eszközökből.

Hívjon minket bizalommal
és jöjjön el hozzánk.
Segítségére tudunk lenni!

+36 (70) 702 3607

Ahogy a pszichológiát, a sportpszichológiát is övezik tévhitek: sportpszichológushoz járni nem azt jelenti, hogy az illető elméje nem épp. A sportpszichológiai munka éppúgy fejlődést hivatott elérni, mint az edzőteremben töltött idő. Ez azt is jelenti, hogy a sportpszichológus megkeresése akkor is ajánlott, ha a sportoló épp csúcsformában érzi magát – derítsük ki, hol lehet még fejlődni!

Egy másik gyakori tévhit, hogy sokan azonnali csodát várnak a sportpszichológustól. Ahogy azonban a fizikai edzés eredménye sem látható azonnal, itt is kitartó gyakorlásra van szükség – nem érdemes tehát egy fontos verseny előtt két héttel felkeresni a sportpszichológust, és azonnal látványos fejlődést várni.

A sportpszichológus sem az edző, sem a szülő szerepét nem szeretné helyettesíteni a kliens életében. Ettől persze még arra törekszik, hogy a sportoló kapcsolata olyan legyen a számára meghatározó szereplőkkel, ami sportolóként és emberként is a legegészségesebb számára.

Jó hír, hogy a sportpszichológia módszereit nem kell a sportpályákra lekorlátoznunk. Mivel számos egyéb helyen (pl. munkahely) kerülünk téthelyzetbe, a sportpszichológia eszköztára az élet számos területén segítségünkre lehet. Rengeteget nyerhetünk vele, ha a testünk mellett a fejünket is segítségül tudjuk hívni!

Klinikai pszichológiai, pszichiátriai problémákkal nem dolgozunk, ezért kérjük, ilyen jellegű kérésekkel klinikai szakpszichológus, pszichiáter és pszichoterapeuta kollégákhoz forduljon.