Pakai-Szűcs Réka

Pszichológus, Család-és párterapeuta, Szexuálpszichológiai szakpszichológus

PÁRBAJOK PSZICHOLÓGIAI KÖZPONT

Magánemberként:

Pakai-Szűcs Réka vagyok, egy csodálatos férfi felesége és állatbarát. Hálás vagyok a sorsnak, hogy megleltem életemben az Igazit, de az ehhez vezető út nem volt könnyű. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott párkapcsolatban élhessünk, először magunknak is Igazivá kell válnunk. Csak saját démonaink legyőzésével és számos sikertelen párkapcsolat után juthat el az ember arra az érzelmi érettségre, amivel a valóban fontos dolgokra tudunk koncentrálni, a rossz tulajdonságokat ugyanúgy tudjuk szeretni, mint a jókat, és minden egyes nap tudjuk értékelni a társunkat. A harmonikus házasságért folyamatosan dolgozni kell, de a legfontosabb, hogy mindketten kölcsönösen egymás érdekeit részesítsük előnyben a sajátunkéval szemben. Ha ezt egy pár sikeresen egyensúlyban tudja tartani, elválaszthatatlanná válnak és kialakul az a szövetség, ami a házasság lényege.

Állatszeretetem már gyermekkoromban kialakult, azon kevesek közé tartozom, aki a macskákat és kutyákat egyaránt szereti, de ezen felül barátja vagyok minden halnak, hüllőnek és madárnak is. Nálunk a kutyák és a macskák családtagok, mert valamiben közösek az emberrel, képesek a szeretetre és a gyászra. Valószínűleg az állatok terápiás célú alkalmazása is azért oly sikeres, mert bennük van az az ősi tudás, ami az Élet evolúciója révén mindannyiunkat összeköt.

Magánemberként és pszichológusként tudom, hogy van lélek, ami éppen úgy ápolásra és törődésre szorul, mint testünk karbantartása. Azt is tudom, hogy a lelki sérülések nehezebben gyógyulnak, mint a fizikai bántalmak. És azt is vallom, hogy a fizikai betegségek hátterében a legtöbbször elhúzódó pszichés problémák állnak.

Szakemberként:

Okleveles pszichológus képesítésemet a Szegedi Tudományegyetemen szereztem klinikai és egészségpszichólógia szakirányon, amely híres gyakorlatorientált képzéséről. Terápiás módszeremnek a Magyar Családterápiás Egyesület tagjaként a pár- és családterápiás eljárást választottam, mivel ez az egyetlen olyan terápiás módszer, amely a különböző pszichológiai elméleteket ötvözve, azok legeredményesebb technikáit egyesíti. Ezeken túl pedig az ELTE PPK pszichológia karán szexuálszakpszichológusként végeztem.

Egyetemi éveim alatt fő kutatási területemnek az önértékelés zavarait és ezek mindennapi életünkre gyakorolt hatásait választottam, mivel önértékelésünk állapota alapvetően befolyásolja magánéletünket és az egész világhoz való hozzáállásunkat.

Az önértékelés kapcsán mélyen belemerültem az identitáskeresés, illetve nemi identitás kérdéseibe. A Coming Out, azaz az előbújás belső késztetése témájában készült el tudományos dolgozatom, amelyhez átfogó kutatást végeztem. Ennek eredménye a honlapon megismerhető.

Hiszek a psziché erejében és abban, hogy a jó és rossz események nem véletlenül történnek meg életünkben. Hiszek abban, hogy a negatív történések épp úgy fontosak, mint a pozitív, örömteli pillanatok. Analitikus szemléletem miatt hiszek abban, hogy gyermekkorunk minősége alapvetően határozza meg felnőtt életünket, valamint hiszek a transzgenerációs ismétlődésekben, azok eleve elrendeltetésében.

Az emberi gyengeség és sérülékenység felvállalását hatalmas erénynek tartom, mivel aki belátja félelmeit, az elég bátor ahhoz, hogy ezeket le is győzze. Terapeutatársammal ebben tudunk segítségére lenni, hogy kísérőként Önt és párját vagy családját támogassuk azon az úton, amely elvezet egy jobb életminőség eléréséhez.