Eszes Réka

Mentálhigiénés szakember, képzésben lévő család -és párterapeuta

PÁRBAJOK PSZICHOLÓGIAI KÖZPONT

Eszes Réka

Magánemberként:

Eszes Réka vagyok, három csodálatos, már majdnem felnőtt gyerek édesanyja. Főállású anyaként sokáig a gyereknevelés töltötte ki az életemet, annak minden varázsával és kihívásával. Nemrég elváltam, nem így terveztem, mégis így alakult. Jelenleg a mozaikcsaládos élet szépségeit élvezzük és nehézségeivel küzdünk. Nagyon szeretek a családommal utazni, életemnek szerves része a természet és a kirándulás. Szívemhez legközelebb Olaszország áll, elsősorban Róma: lázba hoz a mediterrán gasztronómia és a dolce vita. 

Hiszek abban, hogy a jól működő párkapcsolat az egyik alapja annak, hogy gyermekeinknek elég jó szülei lehessünk. A család egy folyamatosan fejlődő egység, ami bizonyos időszakokban segítségre szorulhat – például tapasztalataim szerint a szülővé válás, ami sok meglepetést tartogat, gyakran felkészületlenül éri a párokat. Hiszem, hogy ha egy pár vagy család ezekben a krízishelyzetekben időben mer segítséget kérni, akkor elkerülhető, hogy súlyosbodjanak a problémák.

Fontosnak tartom, hogy megtanuljuk felismerni és megfelelően közvetíteni érzéseinket a párunk
felé, illetve, hogy tudatosítsuk, milyen párkapcsolati mintákat sajátítottunk el szüleinktől, mert
azok átgondolása és kiválogatása segít

Szakemberként:

Alapdiplomám szerint közgazdász-marketing szakember vagyok. Ez azonban nagyon távol áll tőlem, sosem dolgoztam a szakmában. Kamaszkoromban jártam először önismereti csoportba, és mondhatom, hogy az önismeret azóta is szerves része az életemnek. 2019-ben kezdtem el családterápiát tanulni a Magyar Családterápiás Egyesületnél, jelenleg a második szupervíziós évnél tartok. Idén végzek a Károli Gáspár Református Egyetem Mentálhigiénés szakán, és képzésben lévő családi konzulensként több, mint két éve dolgozom a Családi Szolgálatok Ligájában, tapasztalt családterapeuták mellett.

Terápiáról terápiára megtapasztalom, hogy milyen sokat jelent az, amikor egy pár eljut oda, hogy segítséget mer kérni, felismeri és tudatosítja a problémát, és a felek közösen, kölcsönösen erőfeszítéseket tesznek a kapcsolat megjavításáért.