Dobozy Dávid

Sportpszichológiai szakpszichológus

PÁRBAJOK PSZICHOLÓGIAI KÖZPONT

Dobozy Dávid

Please scroll down for English version

Magánemberként:

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevéből az egyetem évei alatt Debrecenbe, majd 2016- ban Budapestre költöztem, ahol azóta is élek pomerániai törpespicc kiskutyámmal. Szívesen látogatok Túrkevére, hogy családommal töltsem az időt. Mindig büszke voltam arra, milyen közeli kapcsolatban vagyok két, nálam jóval fiatalabb testvéremmel. Sajnos több alkalommal megtapasztaltam, milyen érzés meggyászolni hozzánk nagyon közel álló szeretteinket. A válás családra gyakorolt hatása szintén meghatározó emlékem, de ezek a veszteségek csak még jobban megtanítottak arra, hogy értékeljem azt, amim van, és azokat, akik körülvesznek.

Számomra az egyik legjobb érzést egy komoly erőfeszítéssel járó akadály leküzdése, egy kihívást jelentő cél teljesítése jelenti. Ezt az érzést elsősorban a sport és az önfejlesztés területein találom meg. Mivel a sport mellett a pszichológiai kérdések foglalkoztatnak leginkább, kézenfekvőnek tűnt, hogy a kettővel együtt foglalkozzak. Erre kínál lehetőséget a sportpszichológia. Szeretek azonban folyamatosan új területeket is kipróbálni: pszichológus és sportszakpszichológus végzettségem mellett angol-magyar szakfordítónak és bármixernek is mondhatom magam. Továbbá amellett, hogy a különböző sportágak követése az egyik kedvenc elfoglaltságom, én magam aktívan teniszezek, valamint különböző korosztályokkal teniszedzőként is dolgozom.

Alighanem mindannyian éltünk már át olyan helyzetet, amikor egy számunkra fontos pillanatban nem tudtunk olyan teljesítményt nyújtani, mint amit elvártunk volna magunktól. Tapasztalatom szerint az ilyen esetek sikeressége nem elsősorban az akaraton, sokkal inkább a mentális felkészültségen múlik.

Szakemberként:

Általános pszichológiai tanulmányaimat a Debreceni Egyetemen végeztem, ahol 2016-ban okleveles pszichológusként munka- és szervezetpszichológia szakirányon szereztem diplomát. Ugyanebben az évben kaptam meg angol-magyar bölcsészettudományi szakfordító diplomámat is. Jelenleg végzős vagyok a Testnevelési Egyetem sportpszichológia szakképzésén.

Munkám során előszeretettel alkalmazom a sportpszichológia módszereit, melyek véleményem szerint nem csak a sport világában hasznosak. A kognitív technikák mellett az imaginációs és a relaxációs technikákkal különösen szívesen dolgozom. A magánpraxis mellett 2017-től kezdve pszichológusként veszek részt rendvédelmi vezetők kiválasztási eljárásában, 2020 augusztusa és 2021 decembere között több cikket publikáltam sport témában, legutóbb pedig 2022 májusában a Magyar Edzők Társasága szervezésében „A sporttehetség kibontakoztatásának segítése” címmel tartottam előadást.

As a Professional:

I studied psychology at the University of Debrecen, where I graduated in 2016 as a Psychologist in Work and Organizational Psychology. In the same year, I also received my degree as an English-Hungarian professional translator specialising in the humanities. I am currently a graduate student at the University of Physical Education in Sport Psychology.

In my work, I prefer to use the methods of sports psychology, which I believe are useful not only in the world of sport. Besides cognitive techniques, I particularly enjoy working with imagination and relaxation techniques. In addition to private practice, since 2017 I have been involved as a psychologist in the selection process for law enforcement officers. Between August 2020 and December 2021 I published several articles on sports, and most recently in May 2022 I gave a lecture on „Helping sports talent to develop” at the Hungarian Coaches Association.