Hogyan válasszunk pszichológust?

1. Női vagy férfi pszichológus

Erre a kérdésre általában azt szoktam válaszolni, hogy akinél a kliens úgy érzi, hogy jobban meg tud nyílni. A pszichológusok elsősorban segítő szakemberként, „kvázi szakértő szemmel” vannak jelen az ülésen, nem pedig, mint nő vagy férfi. Ezért a pszichológus nemének a folyamat eredményessége szempontjából nincs jelentősége.

2. Budapest és vidék Ahogy Magyarországon a legtöbb szolgáltatásra, úgy a pszichológus szakmára is igaz, hogy Budapest lakosai választhatnak a legtöbb pszichológus közül, a legtöbb vélemény és visszajelzés a fővárosi szakemberekről születik. Ez persze nem jelenti azt, hogy a vidéki kis -és nagyvárosokban ne lennének nagyon jó szakemberek. Gyakran azonban sokat kell utazni egy-egy speciális szakértelmet igénylő probléma miatt. Ilyen például a szexuálpszichológia területe is, amely esetben a legjobb szexuálszakpszichológusok általában Budapest és vonzáskörzetében rendelnek, de előfordul az is, hogy egy-egy városban egyáltalán nem dolgozik szexuálpszichológus.

3. Sokféle pszichológus létezik, mégis melyiket válasszam?

A pszichológusok mindegyike 5 éves egyetemi képzést végez, amely egy általános elméleti képet ad a psziché működéséről. A pszichológusok az egyetemi évek után gyakorlati módszereket tanulnak a különböző probléma körök minél sikeresebb kezelése érdekében, ilyen például a pár -és családterápia, ami párkapcsolati vagy családi krízishelyzetek rendezésében napjaink legjobb módszerei közé tartozik. De ilyen gyakorlati módszer az autogén tréning is, ami a stresszhelyzetek kezelésében, a szorongás oldásában vagy az alvásproblémák enyhítésében az egyik legáltalánosabban elfogadott módszer. A szakpszichológusok azok a pszichológusok, akik valamilyen szakterület specialistái, ami érdekében további 2-4 évet tanulnak egyetemen (pl.: tanácsadó szakpszichológus, szexuálszakpszichológus, klinikai szakpszichológus, stb.). A pszichoterapeuták pedig azok az (általában) klinikai szakpszichológusok, akik további 4-5 évet tanulnak azért, hogy a pszichológia legmagasabb fokát elsajátítsák. A problémakör jellege, komplexitása és a kliens állapota határozza meg, hogy számára milyen pszichológus szükséges. Enyhébb életvezetési nehézségek esetén nem szükséges mindenképp például pszichoterapeutához fordulni. A súlyos vagy pszichiátriai esetek azonban mindenképpen klinikai szakpszichológus, illetve pszichoterapeuta (és pszichiáter) igénybevételét követelik meg.