A 3 leggyakoribb párkapcsolati probléma

1. Párkapcsolati problémák és gyermekvállalás

A leggyakoribb párkapcsolati probléma a terhesség alatt, illetve szülés után következik be, eleinte észrevétlenül. Főleg az első közös gyermek érkezését követően olyan nagy megterhelésnek vannak kitéve a párok, hogy a pszichológia ezt az időszakot kisgyermekes krízisnek nevezi, amely a normatív krízisek közé tartozik. Azért normatív, mert az emberek döntő többségét érinti és az életszakasz váltás természetes követkeménye. Azaz teljesen normális, ha az addigi idilli párkapcsolatunk átmenetileg háborús övezetté válik. Fontos ennek felismerése és a krízis helyzet tudatos kezelése. Magától nem fog megoldódni! Mind ahogy a legtöbb betegségre is igaz, úgy a párkapcsolati problémák kezelésére is, miszerint minél előbb fordul a pár pszichológushoz vagy párterapeutához, annál könnyebb és olcsóbb a helyzetet megoldani.

 

2. Kommunikációs problémák

A leggyakoribb tünete egy régóta fennálló párkapcsolati problémának. Tipikus esetei közé tartoznak: ha a pár csak logisztikai kérdésekben egyeztet, nincsenek élménybeszámolók, nincsenek kötetlen beszélgetések, viszont gyakoriak a veszekedések, a kisebb-nagyobb félreértések, elbeszélés egymás mellett, a meg nem értettség érzése. A legtöbb esetben a klienseink kommunikációs problémákkal jelentkeznek be hozzánk, de általában hamar kiderül, hogy egy régóta fennálló probléma az igazi ok, ami a tüneteket okozza. Ennek felkutatásában és megoldásában segítenek pszichológus szakembereink.

3. A zöld szemű szörny: féltékenység

Gyakran hisszük azt, hogy a féltékenység szexi és a szeretet jele. A valóság azonban távol áll a vonzalomtól és a szeretettől. A féltékenység hátterében leginkább csökkent önértékelés és önbizalom, birtoklási vágy és félelem áll. Ritkán kapcsolódik a féltékenység az aktuális partnerhez, hiszen aki féltékeny, az általában a jelenlegi és korábbi partnereire éppúgy féltékeny volt. Ugyanakkor fontos különbséget tenni féltékenység és féltékenység között, hiszen annak mértéke és minősége széles skálán húzódik. Amikor azonban a féltékenység már eléri azt a szintet, hogy a partnert zavarja, esetleg rendszeres veszekedések, sértődések alapját képezi, akkor mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, függetlenül attól, hogy a vádak valósak-e vagy sem.