Szigeti-Varga Kinga

Pszichológus, Tanácsadó szakpszichológus, Individuálpszichológiai tanácsadó jelölt, Mediátor

PÁRBAJOK PSZICHOLÓGIAI KÖZPONT

Szigeti-Varga Kinga

Magánemberként:

Harmóniában élni önmagunkkal az egészséges lelki élet egyik alappillére. Ehhez szükségünk van arra, hogy minél jobban megismerjük önmagunkat, az emberi viselkedés és gondolkodás mozgatórugóit, melyek építik a személyiségünket, mely által egy teljesebb, boldogabb életet élhetünk. 15 éve élek boldog házasságban egy nyitott gondolkodású, megbízható férfi oldalán. Sok energiát fektetünk mindketten a kapcsolatunkba, mert igazivá válni kemény önismereti és párkapcsolati munka. A lelki és fizikai egészségem érdekében rendszeresen sportolok. A futást és a jógázást gyakran beiktatom a napi programomba, szeretem a természetet és a jó könyveket. Nyitott és érdeklődő vagyok a zene és a művészetek iránt. Bagdi Bella szavait idézem: „a boldogság megtalálása nem az életed megváltoztatása, hanem az élethez való hozzáállásod megváltoztatása, nem a véletlen műve, hanem egy sor helyes gondolatok és cselekedetek következménye.”

Szakemberként:

Pszichológusi munkám során, a Hospice alapítványnál a már nem gyógyítható betegeknek és családtagjaiknak nyújtottam támogatást a betegségek folyamatában, a betegségekkel való szembesülésben, krízis és veszteség feldolgozásban. Külföldi tapasztalatom révén, Londonban a Certitude alapítványnál a tanulási zavarokkal és mentális problémákkal élőknek segítettem a közösségbe való beilleszkedésüket. Ezt követően Európai Uniós pályázat keretében szakértő pszichológusként, Kormányhivatalok Foglalkoztatási Osztályain több száz tanácsadást végeztem. A hozzám forduló személyeket támogattam, a munkavállalást elősegítő vagy akadályozó pszichés problémák azonosításában, életvezetési nehézségekben, az erőforrások feltárásában, motivációjuk megerősítésében, a célok megfogalmazásában, személyiségük fejlődésében. A pályázat szerves részeként, a foglalkoztatási osztály saját dolgozóit segítettem workshopok és mentálhigiénés programok keretében, konfliktusok és stresszhelyzetek kezelésében.

Fontosnak tartom, hogy folyamatosan képezzem magam, és a lehető legjobb tudásom szerint
segítsem a hozzám fordulókat. Segítői munkámban arra törekszem, hogy támogató és ítélkezésmentes közeget teremtsek a nehézségek feltárásához. Hiszem, hogy minden válság a változáshoz való viszonyunkat mutatja meg és magában hordozza a fejlődés lehetőségét. Munkám során, pszichológiai vonatkozásban egészséges felnőttekkel foglalkozom, akik az
életük valamilyen területén elakadtak és olyan élethelyzetbe kerültek, amely érzelmileg megterhelő számukra. Integratív szemléletet követek, ami az elakadások rendszerszemléletű megközelítését is magába foglalja, de a vezérvonalat az Adler-i szemlélet adja, amelyben helyet kap a dinamikus gondolkodásmód, ami a megértésre, együttműködésre, újrakezdésre
ad lehetőséget. Adler szerint „az egyén minden erejével arra törekszik, hogy az embertársaival való együttélés összefüggéseit keresse, s azon belül saját biztonságát megtalálja”. Az IP. a pszichés működés holisztikus, individuális szemlélete . Ezt a módszert az élet minden területén lehet használni.

Amiben segíthetek: önismeret elmélyítése, életvezetési nehézségek, elakadások, személyes hatékonyság növelése (párkapcsolat, munka terén), döntési helyzetekben, bizonytalanságok esetén, párkapcsolati nehézségek, konfliktusok ( hűtlenség, házassági konfliktusok), vesztesség élmények feldolgozása (szeretett személy vagy munkahely elvesztése) önértékelési problémák, önbizalomhiány, munkahelyi problémák.