Polányi Kata

Gyógypedagógus, képzésben lévő Család-és párterapeuta

PÁRBAJOK PSZICHOLÓGIAI KÖZPONT

Polányi Kata

 
Please scroll down for English version

Magánemberként:

Magánéletemet három fő terület tölti ki, az emberi kapcsolataim ápolása, a sport és a személyes töltődésre szánt időm. A legfontosabb számomra, hogy legyen minden héten elegendő energiám, időm hogy párommal, családommal és barátaimmal lehessek. Ő belőlük töltődöm, a velük közösen megélt élményekből. 

A sport gyerekkorom óta életem része. Több, mint egy évtizedes versenysportolói múlt után, ma már csak hobbi szinten játszik szerepet az életemben ugyan a sport, de mégis elengedhetetlen az egyensúlyom fenntartásához. A futás, a triatlon, a jóga és a táncok nemcsak, hogy a munkám során felgyülemlett stressz levezetésében segítenek, hanem energizálnak és flow élményt adnak.

És, hogy mi minden fontos még nekem? Szenvedélyem az önkéntesség. Jelenleg a Láthatatlan Egyetem és Flow Alapítvány önkénteseként dolgozom azon, hogy tudásommal hozzájáruljak a környezetem fejlődéséhez és jóllétéhez. Ezen kívül imádok utazni, más kultúrákat megismerni.

Szakemberként:

Az Eötvös Loránt Tudományegyetemen szereztem pszichológus diplomámat tanácsadás és iskolapszichológia szakirányon. Már az egyetem alatt fontos volt nekem, hogy a pszichológusi munka minél szélesebb területét megismerjem, így számos különböző helyen dolgoztam gyakornokként. Dolgoztam pszichiátriai osztályon, örökbefogadást segítő alapítványnál, vezettem az Európia Pszichológus Hallgatók Egyesületének magyarországi csapatát és megismerkedtem az üzleti világgal is. Ezen tapasztalatok segítettek hozzá, hogy megtaláljam azt a területet, ami a legközelebb áll hozzám: egészséges felnőtt emberek segítését. Jelenleg tanácsadóként, valamint család -és párterapeutaként dolgozom és segítem egyének, párok, családok és csoportok fejlődését.

Hitvallásom, hogy mindenkiben benne rejlik a lehetőség, hogy teljes, boldog és sikeres életet éljen. Pszichológusként, a feladatom csupán az, hogy hozzásegítsem klienseimet ezen erőforrások megtalálásához, és kihasználásához. Hiszek az emberi kapcsolatok erejében, a személyre szabott fejlesztésben, és munkámmal szeretnék értéket teremteni. Szenvedélyem az önkéntesség, mert fontos számomra, hogy hozzájáruljak a környezetem fejlődéséhez és jóllétéhez.

A családterápiával egyetemi tanulmányaim során ismerkedtem meg, és szemlélete, módszertana azonnal felkeltette érdeklődésemet. A családterápia rendszerszemléletű megközelítése azért fogott meg, mert fontos számomra, hogy tartós és fenntartható változáshoz tudjam hozzásegíteni a hozzám fordulókat. A család- és párterápián belül a párkapcsolati elégedettség témaköre áll hozzám a legközelebb. Mesterszakos szakdolgozatomat is ebben a témában, a párkapcsolati elégedettség és a dominancia viszonyok összefüggéseinek vizsgálatáról írtam. Kedvelt kutatási területem továbbá a kapcsolati problémák kialakulásának megelőzése és a párkapcsolati elégedettség növelése.


English version

About me personally:

In my personal life there are 3 main areas that are really important to me: spending time with the important others, sport and me time. Spending enough quality time and with my love, friends and family is my number one priority. Having deep conversations, fun or just being together with them energises me the most.

Sport has been part of my life since my childhood. Since my professional sports career ended after a decade of adventure, I only pursue sports as a hobby.  Running, triathlon, yoga, dance not only help me reduce stress and keep my mental stability but also gives me energy and flow.

What else is important to me? I love volunteering. I am currently an active member of Invisible University and Flow Alapítvány so that I can use my expertise to give back to the community and make the world a little better. Moreover I love traveling and getting to know other cultures.

About me professionally:

I graduated at the University of Eötvös Loránt as a psychologist specialized in counseling and education psychology. During my studies it was really important to me to get to know a wide range of the different fields in psychology. As a result I worked as a trainee at many different places: at the Psychiatry of Péterfy Hospital, at an adoption agency, in the business world and I was the leader of EFPSA (European Federation of Psychology Students Association) for a year. These experiences helped me to find the area that is really my passion: working with healthy adults on making their life more fulfilling. I currently work as a counsellor and therapist with individuals, couples, families and groups.

I believe that everybody has the potential to live a full and happy life. As a therapist my job is only to help them find and utilize these inner resources. I believe in the power of personal relations and tailor made development and I would like to create value with my work.

I fisrt learnt about couple and family therapy at university and I fell in love with it’s methodology and philosophy instantly. I find it’s system focused approach really effective because it enables me as a therapist to create real and sustainable changes in the behavior, relationship of my clients. My favorite research topic in this field is relationship satisfaction and the prevention of harmful relationship patterns. I wrote my university thesis in the correlation between dominance patterns and relationship satisfaction.