Molnár Berta

Pszichológus, képzésben lévő Család-és párterapeuta

PÁRBAJOK PSZICHOLÓGIAI KÖZPONT

Molnár Berta

Magánemberként:

Budapesten élek csodálatos férjemmel, és két imádnivalóan bolond macskánkkal és a
nyulunkkal. Gyerekpszichológusként egy pillanatnyi unalom sincs a napjaimban. A gyerekekkel való munkám rengeteg kihívással jár és nagyon energiaigényes, de egy-egy ölelésük és boldog mosolyuk feledtetni tudja a nehézségeket. Rengeteget tanulok tőlük, róluk és magamról, minden nap.

Gyerekkorom óta a mindennapjaim része volt a zene, az irodalom és a színház, és a mai napig szívesen fordulok ezek felé szabadidőmben, ha feltöltődésre vágyom. Szeretek sportolni és kint lenni a természetben. Régóta dédelgetett álmom, hogy egy nap magamhoz vegyek majd
egy menhelyi kutyát, és terápiás segítő állatot képezzek belőle. Szeretek vidéki tájakon vezetni a kedvenc zenéimet hallgatva, s ha tehetem, nyáron elektromos rollerrel járok munkába.

Nappal pszichológus vagyok, éjszakánként pedig a másik szenvedélyemnek hódolok: könyvmolyként és műfordítóként fantasztikus tájakon kalandozom, és zseniális emberek gondolatait tolmácsolom a hazai olvasóközönségnek. Nyomtatásban látni azt, ami korábban csak a gondolataimban és a laptopomon létezett, leírhatatlan érzés.

Szakemberként:

A gimnázium után az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tanultam magyar szakos bölcsésznek és műfordítónak. Pszichológusi tanulmányaimat 2015- ben, a Károli Gáspár Református Egyetemen kezdtem, itt végeztem el az alapképzést. Addigi
életeseményeim, tapasztalataim alapján hamar egyértelművé vált számomra, hogy a pszichológia számos ágazatán belül gyerekekkel, fiatalokkal szeretnék foglalkozni, ezért mesterképzésre az ELTE Pedagógia és Pszichológia Karának fejlődés- és klinikai gyermekpszichológia specializációjára jelentkeztem 2018-ban. 2020-ban szereztem meg pszichológusi oklevelemet, s munkaidőm nagy részében gyerekek egyéni ellátását végzem, szülőkonzultációkat és művészetterápiás csoportokat vezetek. Miután elköteleződtem a gyerekekkel való munka mellett, módszerspecifikus képzésekben mélyültem el. Sok éves képzőművészeti és zenei tapasztalataim nyomán közel éreztem magamhoz a művészetterápiát, ezért 2017 ben jelentkeztem a Magyar Művészet- és Szocioterápiás Közösségépítő Egyesület szocio- és művészetterápiás csoportvezető képzésére. A hároméves képzés alatt számottevő elméleti és gyakorlati tudással gazdagodtam, mely tudást jelenleg is aktívan alkalmazom a mindennapi munkám során, egyéni és csoportos ellátásban is. A művészetterápia módszere mellett, a gyerekekkel való munkához kiválóan illeszkedik a családterápia, mely módszerben 2019-ben kezdtem el képződni. Jelenleg képzésben lévő családterapeutaként szupervízió mellett dolgozom családokkal és párokkal, és minden újabb eset rengeteg tanulsággal szolgál számomra is. A családterápia rendszerszemléletét az egyéni ellátásaimban is alkalmazom, hiszen egy gyermek nem vizsgálható, nem kezelhető a családi rendszer figyelembevétele és aktív bevonása nélkül, és az egy háztartásban élő párok, családok sem tudnak egymástól függetlenül működni.

Jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanácsadó szakpszichológus-képzésének hallgatója vagyok, valamint az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán tanulok gyógypedagógiát, hogy a jövőben autizmus spektrumzavarral élő gyermekeknek és családoknak tudjak átfogó és szakmailag megalapozott segítséget nyújtani.