Kálmán Viktória

Gyógypedagógus, képzésben lévő Család-és párterapeuta

PÁRBAJOK PSZICHOLÓGIAI KÖZPONT

Kálmán Viktória

 
Please scroll down for English version

Magánemberként:

Az emberi kapcsolatok mindig is fontos szerepet játszottak az életemben, legyen szó a családomról, barátaimról vagy akár a munkatársaimról. Ezekben a kapcsolatokban kezdtem el tapasztalni és megtanulni, hogy a jó kommunikáció, a másik meghallgatása és a másik emberhez való kíváncsi és nyitott odafordulás mennyire fontos és elengedhetetlen a másik megértéséhez. A másság, a szokatlan viselkedés és kommunikáció mindig érdekelt; szerettem volna minél jobban megérteni azokat, akik nem ugyanúgy gondolkodnak, mint én, megérteni a mögöttes mozgatórugókat, hatásokat, amik formálták az egyént.

Családomban anyaként, társként, gyerekként is szem előtt tartom az ítéletmentes párbeszédet, melyben a másik biztonságban fejezheti ki az érzéseit és gondolatait. A biztonságos és megengedő légkör elengedhetetlen ahhoz, hogy a másik ember beengedjen minket az ő világába.

Fontos szerepet játszik az életemben a sport. Gyerekként kezdtem el kosárlabdázni, a csapatsport sok mindenre megtanított a sikeres együttműködés terén, például arra, milyen  közösen, egy cél érdekében együttműködni.

Szabadidőmben szívesen vagyok a természetben a családommal, ahol sokat lehet beszélgetni, vagy ha arra van igény, csak szemlélődni és elmélkedni.

Szakemberként:

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia karán végeztem a Tanulásban akadályozottak terapeutája és Pszichopedagógia tanári szakon. Már az egyetem alatt elkezdtem dolgozni a Dzsumbuj Egyesületnél a Ferencvárosi Tanodában, ahol hátrányos helyzetű gyerekeknek segítettünk a tanulásban és mindenben, amiben tudtunk. Tanulmányaim alatt volt lehetőségem Hollandiában tanulni és szakmai gyakorlatot végezni, ahol rengeteg tapasztalatot szereztem. Az ottani, jól működő rendszerben még jobban megbizonyosodtam arról, hogy mennyire fontos a gyermeket a fejlődése érdekében rendszerben látni és megérteni, és hogy a szülőkkel való együttműködés és közös munka elengedhetetlen a siker elérése érdekében. A rendszerszemlélet, ami a család- és párterápiás munka alapja, már itt megérintett.

Tanulmányaim után sokáig dolgoztam egy speciális nevelési igényű gyerekeknek fenntartott iskolában. Az osztályomba járó gyerekek szüleivel szoros együttműködésben, közös erővel próbáltuk nevelni, megérteni és tanítani a gyerekeket. Itt közelről tapasztalhattam meg a család erejét: azt, hogy mennyire hat egy, akár csak egyetlen családtagnál felmerülő probléma is a család többi tagjára, és hogy közös erővel, a szülőkkel együttműködve, rendszerszemléletben milyen hatékonyan lehet változtatni a problémákon. A speciális nevelési igényű gyerekek, akikkel együtt dolgoztam, megtanítottak arra is, hogy az ő másságuk ugyanolyan, mint bármelyikünk mássága. Ha megértjük, hogy a másik milyen „szűrőn” keresztül, hogyan értelmezi a világot, akkor eljuthatunk hozzá és megérthetjük őt.

A családterápia így szépen lassan bekúszott az életembe, és mai napig jó érzéssel nézek vissza az útra, amin idáig eljutottam. Szakmai tanulmányaim során az önismeret nagy hangsúllyal volt jelen, a pszichodráma képzésbe is belekóstoltam, amiből sok tapasztalatot merítek a mai napig. Végül a Magyar Családterápiás Egyesületnél végeztem és a pár és családterápia lett a szakmai életem fő iránya; mai napig ezt a tudásomat próbálom mélyíteni. Ebben sokat segít a közös munka a különböző problémákkal küzdő párokkal és családokkal: úgy érzem, a terápiás munka során én is mindig tanulok valamit, hiszen nem csak én hatok a hozzám fordulókra, hanem ők is hatnak rám. 


English version

About me personally:

Relationships – family, friends, colleagues, just to mention a few – have always been very important for me all my life. Throughout my these interactions I had the chance to experience and learn about good and bad communication, and how important it is to listen, to be curious and open in order to understand the other one. I think these are all necessary if we really want

to make sense of what is going on with the other one.  Being different has always made me curious and want to understand as much as I can about the other, their views and beliefs. I wanted to see what is in the background what can be the motivation behind their action. 

In my personal life as a mum, as a partner and also as a child I am trying to use judgement- free communication, in which the other can feel safe and can express her/his feelings and thoughts. I do think that safety and a supportive atmosphere are necessary for the other to let us into their world.

Sports are playing a big role in my life, I started playing basketball when I was a child. Team sport taught me a lot about successful teamwork and how to reach the same goal together. I love spending my free time in nature especially with my family, wandering around having a good conversation or just being together without words.

About me professionally:

I graduated from Bárczi Gusztáv Faculty of Special Education at Eötvös Loránd University of Budapest. My qualifications are Special education needs teacher specialized in children with learning and behavioural difficulties. During my studies I started to work at Ferencvárosi Tanoda where I was tutoring underprivileged children after school and helping wherever I could.  I also had a great chance to spend a year in Holland with an internship working at a school gaining a lot of experience. It was uplifting to see how effective it can be when the school system also works with the child’s surrounding, especially with the family in order to help and find the best way through different channels. This was the first time when I really met ‘systemic therapy’; which is the base of couple and family therapy. In this method the focus is not only on the individual level, it also takes into account the person’s relationships, dealing with the interactions of groups and interactional patterns and dynamics. After I graduated I worked as a special needs teacher at a school for children with special needs. I had to to work closely with the parents in order to help the children in the most effective way. The power of the family in the individual’s life is huge and cannot be left out if you want to see the whole picture. It became clear if one of the family members has a problem, it effects the whole family. I also had the chance to learn from these children how to see the world through their eyes in order to understand them, which still helps me to put myself more easily in others’ shoes.  

I did my training at the Hungarian Family Therapy Association and since then I have been working as a couple and family therapist. Besides my academic training all interactions with people teach me something as a professional and as an individual and these observations, experiences broaden my horizon in all kinds of ways. The couples and families I work with also have a great impact on me as it is not just me who affects them.