Harsányi Kata

Magánemberként

Harsányi Kata vagyok, egy háromgyermekes vidéki családban nőttem fel, ahol néhány éven át azt is megtapasztaltam, milyen kihívások adódhatnak több generáció együttéléséből. Mindeközben szüleimtől sokat tanulhattam arról, hogy mit is jelent a gyakorlatban a „jóban rosszban, gazdagságban szegénységben, egészségben betegségben” kifejezés. Úgy látom, a nehézségekkel is megbirkózó tartós kapcsolat titka a kölcsönös alkalmazkodás, egymás elfogadása, és közös célokért tett fáradtságos munka. Ezeket a szempontokat magánemberként és a szakmámban is igyekszem szem előtt tartani.

Már egész fiatalon elkezdtem érdeklődni a pszichológia iránt. Emlékeim szerint épp a családomban megjelenő transzgenerációs minták felfedezése indított el ezen az úton. A generációról-generációra öröklődő nevek, foglalkozások, sorsok már akkor is lenyűgöztek, és a mai napig nagy érdeklődéssel közelítek ehhez a témához. 

Szakemberként

Pszichológiai tanulmányaimat a Károli Gáspár Református Egyetemen és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végeztem. Az egyetem évei alatt törekedtem arra, hogy minél több gyakorlati tapasztalatot szerezzek, ezért önkéntesként különböző szervezetek munkájához csatlakoztam. Többek közt lehetőségem volt a Bátor Tábor, a ProYouth, a Magyar Rákellenes Liga, a Kesztyűgyár Közösségi Ház és a Konnekt Egyesület munkatársaival együtt dolgozni. Az itt szerzett tapasztalatok rengeteget adtak a szakmai identitásom fejlődéséhez: megfogalmazódott bennem, hogy akár egyéni, akár csoportos helyzetről legyen szó, abban szeretnék segíteni, hogy a személyek megismerjék a saját működésüket, felfedezzék erőforrásaikat, és egy teljesebb, harmonikusabb működést tudjanak kialakítani.

Az önkéntesség mellett a pszichológia több alkalmazott területén is dolgoztam: szervezetfejlesztésben, szociális intézményben, köz- és felsőoktatásban. Minden esetben azt tapasztaltam, hogy a rendszerszemléletű megközelítés (mellyel a családterápia is dolgozik) kifejezetten hatékony a probléma feltárásában és a megoldás megtalálásában. 

A Magyar Családterápiás Egyesület pár- és családterapeuta képzését Túry Ferenc csoportjában kezdtem el, akitől nagyon sokat tanultam az evészavaros személyek családterápiájáról és a generációkon átívelő családi hiedelmek feloldásáról. 

Számomra a pszichológia egyik legizgalmasabb területe a krízisekkel való megküzdés támogatása.  Szívesen dolgozom ebben a témában egyénekkel, párokkal és családokkal egyaránt. A leggyakoribb krízisek, melyekben segíthetek: 

  • új életszakaszba lépés (pl. házasság, családalapítás, üres fészek, kapunyitás, stb.)
  • szakítás, válás feldolgozása
  • hűtlenség a párkapcsolatban
  • coming out/előbújás felvállalása
  • az egészségügyi krízishelyzettel való megküzdés támogatása (pl. krónikus betegség diagnózisának elfogadása) 

Kérdése van?
Kérjen időpontot most!
Tovább a kapcsolatokhoz >>