Fülöp Máté

Pszichológus, képzésben lévő Család-és párterapeuta

PÁRBAJOK PSZICHOLÓGIAI KÖZPONT

Fülöp Máté

 
Please scroll down for English version

Magánemberként:

Azt gondolom, hogy az élet értelme a szeretet. Szeretettel csinálni egy tevékenységet, szeretettel fordulni magunk felé és szeretettel közeledni mások felé. Én nagyon szeretek sportolni, futni, kerékpározni és rajongok a természetért (az év minden szakában). Ezeket az élményeket pedig szívesen osztom meg a szeretteimmel is. Egy társas kapcsolat minden nap lehetőséget ad arra, hogy élményeket osszunk meg és szeressünk valakit, törődjünk a másik jóllétével, fejlődésével. Egy jó kapcsolatban a befektetett energiákból folyamatosan áramolva vissza is kapunk, hogy elegendő erőnk legyen megküzdeni a hétköznapi kihívásokkal. Nekem hosszú és kihívásokkal teli út vezetett ide, hogy most azt írhatom: boldog párkapcsolatban élek. Egy kapcsolat annyi mindenen elcsúszhat és sok mindenre nem, vagy csak alig tudunk hatással lenni – mások érzései, vágyai, vagy a külső körülmények. Amire viszont mindig van hatásunk, az pontosan saját magunk! Én nagyon sokat köszönhetek személyes fejlődésemben az önismeretnek és azt hiszem, mindig ez a legizgalmasabb kihívás: megismerni és meghaladni önmagunkat.

Szakemberként:

A Károli Gáspár Református Egyetemen szereztem pszichológus diplomát. Az egyetemi évek alatt dolgoztam önkéntes kortárs segítőként, illetve a Sziget fesztiválon nyújtottam krízis intervenciót. A Fókuszolás módszerét szintén az egyetemi évek alatt sajátítottam el. Ez a módszer segít kapcsolatba kerülnünk testi érzeteinkkel és érzéseinkkel. A minket körülvevő végtelen világnak csak kis szeletére vagyunk képesek tudatosan reagálni, azonban érzeteink szintjén ez a rész sokkal nagyobb. A fókuszolás egy elfogadó, ítéletmentes befelé figyelés, mely segítségével kapcsolódni tudjunk a saját testi bölcsességünkhöz. Az pszichológus diploma után azért választottam a családterápiát, mert az ebben a szemléletben megjelenő emberképpel tudok teljes mértékben azonosulni. A családterápia során rendszerben gondolkodunk és dolgozunk, hiszen a hétköznapjainkat is ebben a rendszerben éljük valamint a változás tartósabb, hogyha rendszerszinten tud végbe menni. A családterápia középpontjában nem a hiányosságok, hibák, diszfunkciók állnak, hanem az ember maga, és az, amit jól csinál, amiben ügyes.


English version

As an individual:

I believe the meaning of life is love. To love whatever one does, to turn to oneself and approach others with love. I love to do sports like running and cycling, it helps me to relax my body and to clear my mind. I love being in the nature, regardless of the season, and I love spending time with my family and friends. I believe that a relationship gives us the opportunity to look after the wellbeing and personal growth of our significant other. In a good relationship the constant float of energy recharges us so we can endure the everyday challenges. It was a long journey for me, but now I can write: I live in a happy relationship. There are so many things that can go wrong, so many factors, that we do not have affect on – the other‘s feelings and desires or the general circumstances. What we always have an influence on is ourselves. I am grateful for my self-awareness journey in so many ways. I truly believe the hardest part is to get to know and to exceed ourselves.

As a professional:

I’ve graduated at Károli Gáspár university as a Psychologist. In the university I was a peer counsel volunteer and I did crisis intervention at Sziget Fesztivál I have acquired the technique of Focusing during my academic years. This technique helps to connect with the sensations of our body and our feelings. Consciously we can only sense a small slice of the world around us, but through body sensations we can detect a much larger part. Focusing is an accepting, non-judgmental attention inwards that helps us to reconnect with our own body’s wisdom. I’ve chosen family therapy for further studies, because I can fully identify with the image of the human in this approach. In family therapy we think and work in a system – as we live our everyday lives in a system, plus the change is more persistent if it happens on a systematic level. I think it is nice that in family therapy the focus is not on any kind of dysfunction or defect, but on the
strengths and on the things that work well.