Hogyan Válasszunk Pszichológust?

1. Női vagy férfi pszichológus

Erre a kérdésre általában azt szoktam válaszolni, hogy akinél a kliens úgy érzi, hogy jobban meg tud nyílni. A pszichológusok elsősorban segítő szakemberként, „kvázi szakértő szemmel” vannak jelen az ülésen, nem pedig, mint nő vagy férfi. Ezért a pszichológus nemének a folyamat eredményessége szempontjából nincs jelentősége.

2. Budapest és vidék Ahogy Magyarországon a legtöbb szolgáltatásra, úgy a pszichológus szakmára is igaz, hogy Budapest lakosai választhatnak a legtöbb pszichológus közül, a legtöbb vélemény és visszajelzés a fővárosi szakemberekről születik. Ez persze nem jelenti azt, hogy a vidéki kis -és nagyvárosokban ne lennének nagyon jó szakemberek. Gyakran azonban sokat kell utazni egy-egy speciális szakértelmet igénylő probléma miatt. Ilyen például a szexuálpszichológia területe is, amely esetben a legjobb szexuálszakpszichológusok általában Budapest és vonzáskörzetében rendelnek, de előfordul az is, hogy egy-egy városban egyáltalán nem dolgozik szexuálpszichológus.

3. Sokféle pszichológus létezik, mégis melyiket válasszam?

A pszichológusok mindegyike 5 éves egyetemi képzést végez, amely egy általános elméleti képet ad a psziché működéséről. A pszichológusok az egyetemi évek után gyakorlati módszereket tanulnak a különböző probléma körök minél sikeresebb kezelése érdekében, ilyen például a pár -és családterápia, ami párkapcsolati vagy családi krízishelyzetek rendezésében napjaink legjobb módszerei közé tartozik. De ilyen gyakorlati módszer az autogén tréning is, ami a stresszhelyzetek kezelésében, a szorongás oldásában vagy az alvásproblémák enyhítésében az egyik legáltalánosabban elfogadott módszer. A szakpszichológusok azok a pszichológusok, akik valamilyen szakterület specialistái, ami érdekében további 2-4 évet tanulnak egyetemen (pl.: tanácsadó szakpszichológus, szexuálszakpszichológus, klinikai szakpszichológus, stb.). A pszichoterapeuták pedig azok az (általában) klinikai szakpszichológusok, akik további 4-5 évet tanulnak azért, hogy a pszichológia legmagasabb fokát elsajátítsák. A problémakör jellege, komplexitása és a kliens állapota határozza meg, hogy számára milyen pszichológus szükséges. Enyhébb életvezetési nehézségek esetén nem szükséges mindenképp például pszichoterapeutához fordulni. A súlyos vagy pszichiátriai esetek azonban mindenképpen klinikai szakpszichológus, illetve pszichoterapeuta (és pszichiáter) igénybevételét követelik meg.

Ha úgy érzi elakadt, hívjon minket bizalommal és jöjjön el hozzánk. Szakembereink segítségére tudnak lenni! 

0670/245-5895

Nálunk FOGLALHAT ONLINE is időpontot! Kattintson IDE!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük