Vállalj felelősséget a hozzáállásodért!

“Úgy 4-5 éve lehettünk házasok a feleségemmel, Margarettel, amikor elmentünk egy lelkipásztorok számára rendezett konferenciára, ahol meghívott előadóként szerepeltem. Margaret is elfogadott egy felkérést, hogy tartson egy kiscsoportos interaktív előadást feleségek számára. Margaretnek a nyílvános felszólalás nem akkora szenvedélye, mint nekem, jó munkát végez ugyan, de korántsem élvezi annyira. Szerettem volna támogatást nyújtani neki, úgyhogy részt vettem az előadásán. A hallgatói kérdések feltevésekor egy nő felállt, és megkérdezte:

– Boldoggá tesz téged John?

Be kell vallanom, már alig vártam Margaret válaszát. Figyelmes férj vagyok, és mélységesem szeretem a feleségemet. Vajon miféle dícséretekkel fog elhalmozni?

– Hogy boldoggá tesz-e engem John? – fontolgatta a kérdést. – Nem, ezt nem mondhatom.

Körülnéztem merre van a legközelebbi kijárat.

– Házasságunk első két-három évében – folytatta Margaret – úgy gondoltam, hogy John feladata boldoggá tenni engem. Mégsem sikerült neki. Persze nem volt velem undok vagy hasonló. Ő igazán jó férj. De senki nem tehet boldoggá egy másik embert. Ez a feladat rám várt.

Feleségem a húszas évei elején járó fiatal házasként rájött valamire, amit sokan sosem tanulnak meg. Mindnyájunknak magunknak kell vállalnunk a felelősséget a saját hozzáállásunkért. Ha azt szeretnéd, hogy a mai napod felhőtlen legyen, neked kell gondot fordítanod arra, hogy a megfelelő szemüvegen át nézd.”

John C. Max

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.