Még egy autóba sem szállhat be együtt férfi és nő?!

Itthon és külföldön is jellemzően minden nagyobb vállalatnál van egy etikai “kódex”, mely megfogalmazza a munkavállalótól elvárt viselkedési formákat. Nagyon érdekes azonban, amit a legnagyobb ismert amerikai keresztény tévétársaság, a CBN honlapján olvastam. Vannak ugyanis olyan keresztény vállalatok, amelyek szigorúan meghatározzák a férfiak és nők munkahelyi életére vonatkozó szabályaikat. Ez egyfajta védelmet nyújt a házasságban élő alkalmazottak számára, hiszen segít kivédeni olyan helyzeteket, melyekben érzelmi vagy fizikai kísértésnek lennének kitéve. Pár kritérium az etikai kódexükből:

  • Az ellenkező nem tagjai csak egy harmadik fél jelenlétében utazhatnak egy autóban.
  • Az ellenkező nemmel telefonon csakis munkával kapcsolatosan lehet beszélni.
  • Házastársunkról pozitívan kell nyilatkozni, jelezve ezzel, hogy házasságban él és továbbra is abban szeretne.
  • Kerülni kell a hosszabb szemkontaktust.
  • Nem lehet minden nap ugyanazzal a személlyel ebédelni.
  • Az egyetlen érintkezési forma férfi és nő között a kézfogás lehet.
  • Üzleti út esetén, nem szabad egymás melletti szobát foglalni. Ha lehetséges, akkor egy másik emeletre kell kérni a szobát.
  • Üzleti út esetén, a szállodai szobában blokkolni kell a televízió felnőtt tartalmú csatornáit. Ha nem sikerül, akkor telefonálni kell a recepcióra, hogy kódolják le.
Első olvasásra lehet szokatlannak, idegennek vagy egyszerűen viccesnek tűnhet, talán sokan nem szívesen írnának alá egy olyan munkaszerződést, melynek függelékében ilyen pontok szerepelnek. De miért érezzük magunkat távol ettől a gondolkodásmódtól?
Bár számos cikk és tanulmány foglalkozik a munkahelyi viszony témájával, mégis azt mondom, hogy itthon mintha mindez még gyerekcipőben járna. Magyarországon a munka törvénykönyve nem tartalmaz erre vonatkozó szabályokat, ez a téma inkább etikai kérdésnek minősül.
Amerikában létezik egy úgynevezett Love Contract (szerelmi szerződés), melyet azonos helyen dolgozó párokkal iratnak alá. A szerződés aláírásával vállalják, hogy bármilyen fennálló kapcsolati problémát a munkahely falain belülre nem hoznak, szexuálisan nem közelednek egymáshoz és a szerződés szegés elbocsájtással jár.
Te aláírnál bármiféle ehhez hasonló szerződést vagy elfogadnád a fentebb említett etikai kódex kritériumait?
Molnár-Péczely Olga

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.