Zaka Dóra

Magánemberként:

Zaka Dóra vagyok. Származási családomat mindig is különlegesnek tartottam, ugyanis egy már jól működő mozaikcsaládba születtem bele, aminek köszönhetően korán rugalmasságot, kreatív problémamegoldást és elfogadást tanultam. A testvéreimmel való korkülönbségekből kifolyólag már 12 évesen nagynéni lettem, mostanra pedig büszke négyszeres nagynéninek mondhatom magam. Csodálatos volt közelről végignézni a gyermekek fejlődését, ami egyúttal hozzájárult pályaválasztásomhoz is.

Jelenleg boldog párkapcsolatban élek, amelynek évei alatt testközelből megtapasztalhattam a párkapcsolatok fejlődési fázisait egészen a kezdeti „rózsaszín ködtől” addig, amikor – még ha kisebb-nagyobb súrlódások árán is, de – elkezdjük összehangolni azokat a szokásokat, szabályokat, amelyeket származási családjainkból hozunk és amelyek közös életünk alapjai lesznek. Állatbarátként fontos kiemelnem, hogy közös életünkben családtagként helyet kap egy kiskutya is.

Szakemberként:

Okleveles pszichológus végzettségemet a Károli Gáspár Református Egyetemen szereztem. A fejlődés- és klinikai gyermekpszichológia szakirány hallgatójaként hamar megláttam azt, hogy a gyermekekkel való munkához elengedhetetlen a szülők, adott esetben a tágabb családi környezet bevonása. Ennek köszönhetően már az alapképzés évei alatt belekezdtem a Magyar Családterápiás Egyesület családterapeuta képzésének első szakaszába. Jelenleg is tanulok, az ELTE tanácsadó szakpszichológus szakirányú továbbképzését, valamint a Magyar Családterápiás Egyesület családterapeuta képzésének szupervíziós szakaszát végzem. Összességében a tanulás fontos szerepet tölt be az életemben, nemcsak a tudás megszerzése, hanem a tanulás öröme miatt is. Hiszem, hogy minden felnőtt ember számára fontos önmaga

fejlesztése, hiszen ez kompetenciaérzéssel ruház fel és pozitívan hat az önértékelésre.

Pszichológusként részben egyéni tanácsadással, nagyrészt azonban pár-és családterápiával foglalkozom, látásmódom tehát alapvetően a rendszerszemléletre épül, arra, hogy egy családban mindenki hatással van a többiekre. Ennek megfelelően, nem az események okait keressük vagy a gyakran elhangzó „kinek a hibája” kérdésre adható választ, hanem az összefüggéseket: ki mivel járul hozzá egy adott nehézség megjelenéséhez? Hogyan tudjuk megtámogatni azt, hogy jobban működjenek a családi kapcsolatok? Mire van szükség a hatékonyabb kommunikációhoz?

Egy párkapcsolatban, ahol nehézségek ütik fel a fejüket, hatalmas erőforrás az, ha ezt felismerik és segítséget kérnek. Mi abban segítünk, hogy közösen megtaláljuk a jobb működéshez vezető utat.

MINDENNAPI PSZICHOLÓGIA: Zaka Dóra: Kapnak a gyereke hideget-meleget. Nevelési stílusok

KÖNYV GURU: Zaka Dóra: Hárman párban?!

Kérdése van?
Kérjen időpontot most!
Tovább a kapcsolatokhoz >>